top of page
StuiosS19 Digitalprouton Logo

Vad är green screen?


En greenscreen är en grön bakgrund som används för specialeffekter. Genom att filma eller fota mot en grön bakgrund kan du enkelt ändra bakgrunden till vilken som helst i efterhand, utan att personen eller objektet framför skärmen ändras. Greenscreens används inom filmindustrin, till väderkartor där meteorologer visar vädret, fotograferingar och så vidare.


Fördel med greenscreens

Den största fördelen med en green screen är att du kan filma och fotografera i en studio men ändra bakgrund till önskad sådan i efterhand. Du blir inte beroende av väder, ljus utifrån, föremål som kan störa och så vidare. Det är dessutom mycket enklare att lägga till specialeffekter eller dölja objekt då redigeraren har en blank canvas att arbeta med, istället för att börja redigera små detaljer i bakgrunden. En grön skärm bör användas då du önskar specialeffekter eller vill kunna variera bakgrunden.


Olika namn

Metoden kallas Chroma Key och innebär att man gör objekt osynliga i film- och TV-produktioner. Chroma är grekiska för färg och Key betyder nyckel på engelska. Du använder färg som bakgrund för att enkelt få till den effekt du önskar. Bluescreen och greenscreen är dom vanligaste, alltså blå eller grön bakgrund.Att tänka på

Filmar du med en greenscreen bör du ha lite större utrymme. Den gröna skärmen bör ha avstånd till människorna eller föremålet som filmas. Detta underlättar ljussättningen på bakgrunden samt människorna, och du får en jämn och fin belysning över hela bilden.


Finns det avstånd mellan filmobjektet och bakgrunden minimerar du dessutom gröna reflektioner på glasögon, smycken och liknande. Bakgrunden hamnar dessutom utanför skärpedjupet och blir därmed lite suddig, detta gör materialet enklare att arbeta med under redigeringen.


Undvik gröna kläder. Allting grönt på bilden kommer ändras från grönt till din valda bakgrund. Vill du ha gröna kläder bör du istället använda dig utav en bluescreen, där man istället ändrar det blåa till vald bakgrund.


Undvik även skuggor. Skuggor gör redigeringen svårare, och det kan bli tydligt att man använt sig utav en green screen.bottom of page